Aktivitetsplan 2023

1. Kontroll av yngelrötssporer i våra bisamhällen

Kontroll av yngelrötssporer i våra bisamhällen

Genom att kontrollera om ett bisamhälle innehåller yngelrötssporer kan man få en indikation om samhället kan utveckla amerikansk yngelröta. Ett bisamhälle som inte innehåller yngelrötssporer kan inte utveckla sjukdomen. Föreningen organiserar insamling av medlemmarnas prov på bin och transport för analys till veterinären i Uppsala. Kostnaden är ca 200 kronor per bigård oberoende av antalet bisamhällen. Det ska levereras en burk med bin per bigård.Ni ska alltså ta prov från varje samhälle (ca 10 bin) som ni fryser ner och sedan slår ihop i en glasburk till ett biprov per bigård. Påminnelse om denna programpunkt med angivelse om tidpunkten för provinsamling kommer att göras i god tid per mejl.

2. Nybörjarkurs i biodling

Nybörjarkurs med teoridel på distans och praktik i kursledarens bigård. Målet är klara av att på egen hand sköta ett bisamhälle. Vi ska fortsätta med vår framgångsmodell: Efter genomgång av teoridelen får du möjlighet att köpa ett bisamhälle som du ska lära dig sköta i bigården på Mattsagården i Svinnersta utanför Askersund. Där får du ha dina bin fram till dess att du känner dig mogen att ta hem dem. 

Max 5 deltagare. Anmälning sker på Studieförbundet Vuxenskolan hemsida https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan/kurser/  

För mer information om kursen, tryck på rubriken till höger, Nyfiken på biodling?

3. Endagskurs i biodling för nybörjare

Kursen är en endagskurs som syftar till att förmedla teoretiska såväl som praktiska grundkunskap för att du ska kunna börja ta hand om bin och fortsätta lära dig på egen hand. Kursen omfattar lika mycket teori som praktik och kommer att äga rum i kursledarens bigård. 

Max 4 deltagare. Anmälning sker på Studieförbundet Vuxenskolan hemsida https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan/kurser/

För mer information om kursen, tryck på rubriken till höger, Nyfiken på biodling?

4. Inköpsresa till Töreboda

Resan kommer att äga rum i april. Den exakta tidpunkten meddelas via e-post till dem som anmält intresse.

5. Besök hos yrkesbiodlare

Det besök som vi gjorde 2021 var trevligt och intressant. Det organiseras ett nytt sådant besök 2023.

6. Grillkväll med honungsprovning

En trevlig sommaraktivitet! En kväll i augusti!