Föreningens nyheter!

Biodlarkurs för nybörjare

Corona anpassad version med teoridel på distans. Max 10 deltagare. Början den 7 mars. Anmälan på Studieförbundet Vuxenskolan https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan/kurser/biodling-for-nyborjare—askersund-vt21-34568/
Läs mer här

Nybörjarkurs i biodling 2021

Södra Närkes Biodlarförening kommer att ha en kurs i biodling för nybörjare våren och sommaren 2021. Kursen blir en blandning av teori och praktik. Jag, Pierre Berhin, blir kursledare. Jag räknar med att smittläget Covid 19 kommer att kräva socialdistansering även under åtminstone första halvåret 2021. Därför blir upplägget av kursen följande. Teoridelen kommer att köras på distans via Skype. Praktikdelen blir en individuell handledning i min bigård. Jag kommer som tidigare år att hjälpa deltagarna att skaffa bin som placeras i min bigård under säsongen. Jag hjälper dig att ta hand om dina bin fram till dess att du tar hem dem till hösten. Jag träffar alla en i taget så att vi har full koll på socialdistansering. Jag praktiserade denna kursmodell 2020 med mycket bra resultat och deltagarnas belåtenhet.
Målet: Klara av att på egen hand sköta ett bisamhälle.
Vi ska fortsätta med vår framgångsmodell: Efter genomgång av teoridelen får du möjlighet att köpa ett bisamhälle som du ska lära dig sköta i min bigård. Där får du ha dina bin fram till dess att du känner dig mogen att ta hem dem.
Max antal deltagare: 10 st.
Kursplan enligt SBR:s Min biodling, arbetsbok för deltagare https://www.biodlarna.se/produkt/min-biodling-arbetsbok-fordeltagare/ och Mina första år som biodlare https://www.biodlarna.se/produkt/minaforstaar/
Program:
⦁ Teoridelen: 8 schemalagda kurstillfällen på 1 timme via Skype vid följande tidpunkter: 7 mars, 14 mars, 21 mars, 28 mars, 4 april, 11 april, 18 april, 25 april.
⦁ Praktiken: Individuellt mötesprogram maj-augusti.
Tid och plats: Teoridelen söndagar kl. 18-19. Praktiken: Mattsagården, Svinnersta 250.
Kursledare: Pierre Berhin
Avgift: 2800 kr exklusive kursmaterial.

Föreningens aktiviteter 2021

Ett fantastiskt program med kunskapsutveckling och sociala aktiviteter som Södra Närkes biodlarförening har att erbjuda 2021

⦁ Kontroll av yngelrötssporer i våra bisamhällen.

Det har visat sig att mängden sporer i ett samhälle i kombination med hygien och tillståndet på vaxet har betydelse för utbrottet av sjukdomen. Man kan kontrollera spormängden genom att undersöka 10 bin per samhälle. Kostnaden är 200 kronor per bigård. Årsmötet har beslutat att Föreningen ska bekosta undersökningen för alla föreningsmedlemmar som vill såsom det gjordes våren 2020.
Så här gör du: I början på april tar du prov på levande bin från samtliga samhällen i din bigård (ca 10 bin/samhällen). Du fryser ner dem i en glasburk som du märker med ditt namn. Det är viktigt att bina förblir frysta fram till dess att de levereras till veterinären i Uppsala som ska undersöka dem. Och då gör du så här: Senast på söndagen den 18 april kl. 12 tar du din frysta burk till mig i Svinnersta. Du går in i min verkstad (första dörren till höger av carporten) och lägger din burk i frysboxen som finns där. Jag ska alltså samla alla burkar och leverera dem i en kylväska med kylklampar till Johan Ronnersjö som jobbar i Uppsala och kommer att leverera väskan till Veterinären. Jag kommer att påminna om detta i god tid.
Om man hittar spor i något prov då ska prov från varje samhälle i bigården tas för att identifiera det eller de samhällena med spor. Dessa ska då saneras genom att flytta bina till rena lådor och nytt vax. Logiken med att undersöka förekomsten av spor är alltså att upptäcka risken för utbrott av sjukdomen och vidta åtgärd innan sjukdomen bryter ut. Stämma i bäcken alltså! Meddela mig om du kommer att delta.

⦁ Biodlarkurs för nybörjare

Corona anpassad version med teoridel på distans. Max 10 deltagare. Börjar den 7 mars. Anmälan görs på Studieförbundet Vuxenskolan
https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan/kurser/biodling-for-nyborjare—askersund-vt21-34568/ LÄS MERA HÄR


⦁ Intensiv biodlarkurs för nybörjare

Kursen är en endagskurs som syftar till att förmedla teoretiska såväl som praktiska grundkunskap för att du ska kunna börja ta hand om bin och fortsätta lära dig på egenhand. Kursen omfattar lika mycket teori som praktik och kommer att äga rum i handledarens bigård. Beroende på Corona smittläget kan förskjutning i tidsplanen införas vilket i så fall meddelas i god tid.

Målet: Att lära dig tillräckligt mycket för att du ska kunna skaffa bin, ta hand om dem och fortsätta lära dig på egenhand.
Max antal deltagare: 4 st.
Kurslitteratur: SBR:s Min biodling, arbetsbok för deltagare https://www.biodlarna.se/produkt/min-biodling-arbetsbok-fordeltagare/ och Mina första år som biodlare https://www.biodlarna.se/produkt/minaforstaar/
Program: 8 timmar med början kl. 9.00 lördagen den 15 maj 2021. Morgonfika, lunch och eftermiddagsfika ingår.
Plats: Mattsagården, Svinnersta 250.
Kursledare: Pierre Berhin
Avgift: 2100 kr exklusive kursmaterial. Fika och lunch tillkommer med 150 kronor och betalas på plats.
Anmälan på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan/kurser/intensiv-kurs-i-biodling-for-nyborjare-2021-35454/


⦁ Inköpsresa till Töreboda

Troligen blir denna programpunkt svår att genomföra i april då vi brukar åka till Töreboda med nybörjare. Vi anpassar tidsplanen till smittläget under vår/sommar 2021. Tidsplanen kommer att meddelas på denna hemsida.


⦁ Besök hos yrkesbiodlare

Denna aktivitet genomförs på sommaren då Coronapandemin beräknas vara under kontroll. Tidsplanen kommer att meddelas på denna hemsida.


⦁ Introduktion till drottningsinseminering

Ruben och Anna Ahnér gör ett förslag till program som genomförs då Coronaviruset är under kontroll. Tidsplanen kommer att meddelas på denna hemsida.


⦁ Grillkväll

Genomförs under juni då Coronapandemin beräknas vara under kontroll. Tiden kommer att meddelas på denna hemsida.

Biodlarkurs 2015

I februari börjar en ny biodlarkurs i Askersund. För nybörjare och för dig som redan är igång och vill veta mer.

Läs mer om kursen här!
Välkomna önskar Södra Närkes biodlarförening!

Temamöte 14 september

Nästa temamöte, den 14 september kl 14.00, blir hos Peter och Monika Wärnelid som kommit tillbaka från Kongo och åter blivit biodlare. De har tagit hand om tre samhällen från en annan medlems bigård. De berättar hur det gick och visar sin bigård. Medtag egen fika.

Adressen är Duvnäsvägen 9, Askersund.

Vägbeskrivning: Åk in vid Reijmes (Volvo). Fortsätt vägen förbi Volvo och rakt fram (några hundra meter), ta sedan av till vänster före ridhuset. Monica och Peter Vi bor i första röda huset på höger sida.

Välkomna på söndag önskar Monika och Peter

Nästa tematräff är den 19 oktober.

Kurs Bihälsa – För en friskare starkare biodling med en personlig bihälsoplan

Kurs om hur du når friskare och starkare biodling med en personlig bihälsoplan.

Tid: Lördag 24 maj kl. 09.00 – 18.00
Plats: Klockargården i Askersund
Föreläsare: Lotta Fabricius Christiansen
Kurslitteratur: ”Sjukdomar parasiter och skadegörare i samhället” (250 kr) beställs vid anmälan och betalas kontant på plats.
Målgrupp: Företagare på landsbygden.

Lotta_ny_webb

Information: Yvonne Haglund 019-19 39 74 eller yvonne.haglund@lansstyrelsen.se

Vill du veta mer om kursen kontakta Lotta Fabricius Christiansen, 070-735 28 58 eller lotta.fabricius@apinordica.se

Kostnad: Kursen är avgiftsfri för deltagarna. Landsbygdsprogrammet står för kostnaderna. Fika och lunch (210 kr) betalas dock av deltagarna själva på plats.

Kursen anordnas av Länsstyrelsen i Örebro län i samarbete med Södra Närkes Biodlarförening.

Anmälan görs på Länsstyrelsens hemsida senast 10 maj.
Deltagarantalet är begränsat.

För fullständigt program, klicka här.

 

 

 

Horisontella topplistkupor – enkel biodling mer på binas villkor

tbh

Tid: Söndag den 13 april 9:00 – 16:30

Plats: Klockargården, Stadsparken i Askersund

Föreläsare: Patrick Sellman

Varför topplistkupor? Hobbyodlarna har länge använt dem. Odlingsmetoden har nu upptäckts av yrkesodlare. Metoden sänker tröskeln till att börja med biodling.

För fullständigt program klicka här.

För att anmäla dig klicka här för att komma till Länsstyrelsen i Örebro Län.

 

Filmvisning av ”Inte bara honung” 1/3 2014

Södra Närkes biodlarförening , Naturskyddsföreningen i Askersund och Folkets hus Askersund bjuder in till filmvisning av ”Inte bara honung”.

inte_bara_honung

”Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör. Inte bara honung är Schweiz bidrag till Oscars-galan 2014.”

Efter filmen blir det fika och möjlighet att få mer information från Biodlare och Naturskyddsföreningen.

1 mars klockan 15:00.
Film+fika 70:-

Varmt välkomna!

Länk till facebookevenemang

Ruben 10 år, biodlare och stipendiat!

ruben

Ruben Ahner från Askersund har fått Ungdomens naturstipendium!

Stipendiet utdelas till ungdom/ungdomar boende i Örebro län och stipendiebeloppet uppgår till 10 000 kr.
Insatsen för vilket stipendiet utdelas ska planeras och genomföras med följande utgångspunkter som grund:

  • främja naturvården i länet genom praktiskt naturvårdsarbete i syfte att gynna växter och djur eller hela livsmiljöer
  • påverka opinionsbildning för ökade satsningar på naturvård och naturskydd
  • sprida kunskap om naturvård och naturvärden

Ruben som är 10 år har under 2013 gått biodlarkurs, skaffat sina första samhällen, bloggat om allt detta och även ställt upp och informerat om hur viktiga bin är!

Här kan ni läsa Rubens blogg där han berättar om sitt biodlande och självklart berättar han även vad han tänker göra för stipendiepengarna!

Grattis till Ruben! 

Inbjudan till Södra Närkes Biodlarförenings Temamöte

Tema: Vårarbetet i bigården. Vi frågar experterna och vi trådar ramar tillsammans och lär känna varandra.

När: Den 16 mars kl 14.00 – 16.00

Var: Hos Bernt och Lena Nordlund, Ingelsby Solbacken 433, Skylberg

Anmälan senast den 10 mars till Bernt Nordlund bernt.nordlund@telia.com eller 0583 40469 eller mobil 0708 385385

Välkomna!

 

Biträffar under 2013

IMG_4347

Under 2013 har förening redan spikat datum för träffar! Exakt var träffarna kommer vara är ännu inte klart, men redan nu kan ni skriva upp dessa datum!

  • 16 mars
  • 20 april
  • 17 maj
  • 15 juni
  • 17 augusti
  • 14 september
  • 19 oktober